Keuze van de omvormer:


Wij werken met omvormers van Enphase en Solar Edge omdat deze altijd een optimale opbrengst genereren en de opbrengst ook per paneel gemnonitord kan worden.

Bij de traditionele string omvormers zijn de panelen in serie zijn geschakeld en zo verbonden met de omvormer.

Een nadeel van deze string omvormers is het probleem in geval van schaduw werking op één van de panelen. Omdat de panelen in serie zijn geschakeld bepaald het paneel met de minste opbrengst de opbrengst van de panelen in die string. Dus als één paneel nog 70% van het maximale vermogen opwekt houd dat in dat de gehele string nog 70% opwekt.

Bij gebruik van Enphase micro-omvormers heeft ieder paneel zijn eigen omvormer, deze zijn parallel geschakeld. Ieder paneel heeft zo zijn eigen MPPT (Maximum power point tracker) en omvormer waardoor hoek en oriëntatie mogen verschillen tussen de panelen.

Eén paneel dat nu minder opbrengst heeft door bijvoorbeeld schaduw heeft nu geen invloed meer op andere panelen. Dit zorgt voor een optimale opbrengst van de gehele installatie.

 

Wij gebruiken micro-omvormers van Enphase omdat deze zeer betrouwbaar zijn en technologisch voorop lopen. De nieuwste IQ-7plus en A serie is geschikt voor 60, 72 en 96 cells panelen tot een vermogen van 460Wp.

Op dit moment zijn de IQ-gateway metered units verkrijgbaar, hiermee kunt u ook uw verbruik monitoren naast de opgewekte energie. Ook is het systeem dan voorbereid op batterij opslag. Wat bij Enphase net als de omvormer oplossing volledig schaalbaar is.

Solar Edge heeft een centrale omvormer waarbij ieder paneel een Power Optimizer heeft. Deze power optimizers hebben ieder een MPPT waardoor de panelen onder verschillende hoeken en in verschillende oriëntaties geplaatst kunnen worden op dezelfde omvormer.

Ook bij dit systeem geldt dat één paneel met schaduwwerking geen invloed heeft op de rest van de installatie.

Voor zowel Enphase als SolarEdge geldt dat het systeem optimaler werkt vergeleken met een standaard string omvormer. Bij beide systemen zijn de opbrengsten per paneel uitleesbaar. Een probleem met de installatie kan op deze manier makkelijk opgespoord worden.

Het kunnen monitoren van de opbrengst per paneel is vooral erg handig bij daken waarbij de panelen niet in het zicht liggen zoals een plat dak. Problemen met panelen zoals bladeren, vogelpoep e.d. kunnen op deze manier gedetecteerd worden.

De omvormers per paneel, micro-omvormers, zijn iets duurder in aanschaf in vergelijking met een standaard omvormer. Op deze omvormers zit 25 jaar garantie en worden constant gecontroleerd door Enphase. Zodra een omvormer defect raakt krijgt u daar een melding van.

De prijs van het Solar Edge systeem ligt tussen de standaard omvormer en de mIcro-omvormers in.

Bij het gebruik van een centrale omvormer, bij een string maar ook bij SolarEdge zal rekening gehouden moeten worden dat deze gedurende de looptijd van 25 jaar in ieder geval 1 maal vervangen dient te worden.

Installaties met Enphase of Solar Edge hebben altijd een beter rendement en zal dit een deel van de hogere aanschafkosten compenseren.

Het verschil in opbrengst kan variëren van 3 tot 25%.